În acest an, Republica Moldova a fost inclusă oficial în clasamentul mondial al transparenței bugetare „Open Budget Index” (OBI).
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a menționat că RM este țara care se află alături de alte țări care asigură o transparență consistentă.
„Acest clasament este un proces de evaluare care are loc la scară mondială, unde participă majoritatea țărilor de pe glob.
Cele 58 de puncte acumulate de R. Moldova sunt cu 16 puncte mai sus de limita globală. Noi nu rămânem în urma și am convingerea că următorul clasament va avea rezultate mult mai bune”, a spus Octavian Armașu.
Rezultatele cercetării au fost prezentate de către Dumitru Budianschi, director de programe al „Expert-Grup”. „Cercetarea măsoară 3 lucruri: transparența bugetară, supravegherea procesului bugetar și participarea cetățenilor. În 2017 au participat 115 țări. La fundamentul cercetării se află un chestionar de 142 de întrebări unde evaluatorul măsoară pe fiecare întrebare nivelul de susținere și rezultatele sunt revizuite, apoi transmise ministerului și ulterior se fac rezultatele finale.
La capitolul asigurării transparenței, RM a acumulat 58 de puncte din 100, practic la același nivel cu Slovacia și Polonia și mai bine decât Spania, Ucraina, Ungaria.
La capitolul supraveghere – 59 puncte din 100. Supravegherea este compusă din 2 părți – efectuată de Curtea de Conturi (83 p.) și Parlament (47p.).
Media globală la participarea publică este de 12 puncte doar, iar Moldova are 7”, a spus Dumitru Budianschi.
La rândul său, Marco Gemmer, șeful adjunct al Secției de operațiuni din cadrul Delegației UE în RM, a spus că rezultatele clasamentului sunt o parte din rezultatele expuse ca precondiții pentru asistența și suportul UE. „Avem experți în cadrul ministerului care vor veni cu recomandări specifice pentru a îmbunătăți rezultatele. Trebuie să îmbunătățim participarea publică în procesul gestionării bugetului. Am discutat cu ONG-uri, societatea civilă, Parlamentul, Curtea de Conturi și suntem siguri că vom găsi modalități de a implica cetățenii în acest proces”, a spus Marco Gemmer.
De menționat că, R. Moldova este evaluată încă din anul 2016.