Produsele moldovenești sunt exportate în numeroase țări din întreaga lume.
Presa străină continuă să scrie și să cunoască Republica Moldova prin prisma vinurilor, fructelor, sucurilor sau a altor produse fabricate în țara noastră, pe care le cumpără și le consumă.
Este și cazul sucurilor și conservelor alimentare produse de compania autohtonă „Orhei-VIT”. Recent, presa din Kazahstan a publicat un articol în care scrie că peste 75 milioane de litri de suc și 9 milioane de cutii de conserve și alimente pentru copii sunt produse anual la cea mai mare fabrică din Republica Moldova, specializată în acest domeniu.
Kazahstanul este unul dintre consumatorii de produsele companiei respective de circa 20 de ani. Motivul pentru care fructele și legumele ce se cultivă în Moldova sunt atât de gustoase, potrivit presei kazahstane, este că solurile de aici sunt fertile.
„Mai mult de 70 de ani în țară există o întreprindere în care fructele coapte sub soarele moldovenesc sunt transformate în sucuri, conserve și alimente pentru copii. Compania are în gestiune peste 800 de hectare de livezi, podgorii și terenuri arabile, de unde culege o parte din materia primă. Restul materiei prime este achiziționă în principal de la fermierii locali”, scrie un portal de știri din Kazahstan.
„Boris Efimov, directorul general al SA «Orhei-Vit»: „Procesăm aproape toate tipurile de fructe și legume care sunt cultivate în Moldova, din mai până în decembrie: căpșuni, zmeură, caise, prune, roșii, piersici și gutui”, menționează sursa.
Simion Mudrea, director executiv al SA „Orhei-Vit”: „Produsele fabricii sunt exportate în mai mult de 25 de țări. Una dintre piețele importante de vânzări încă din 1998 a fost Kazahstan. Până în 2014, peste 30 de mașini porneau lunar spre această țară și traversau alte 5 țări (România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Belarus. Anterior, mașina a ajungea la destinație în 15-18 zile, acum drumul ia circa 30-40 de zile.
Reprezentanții companiei se arată încrezuți că cele două părți vor găsi o cale de a relua exporturile în cantitățile de până la 2014. La ministerul Economiei, cel puțin, se spune că se lucrează la acest capitol.
Octavian Calmîc, ministrul Economiei al Republicii Moldova: „La nivel interguvernamental, desigur, aceste contacte sunt pozitive, noi avem întîlniri, discutăm aceste probleme, încearcăm să găsim soluții de compromis”.
Potrivit companiei „Orhei-Vit”, cooperarea cu Kazahstanul nu este doar un beneficiu economic, ci este o parte a istoriei și a responsabilității față de consumator.