Cercetările ştiinţice şi alte experimente pe animale vor fi reglementate printr-o lege specială, al cărei proiect a fost aprobat miercuri în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi.
Documentul interzice folosirea animalelor în experimente, dacă există un alt mod de a atinge scopul studiului. Totodată, dacă o altă cale în acest sens nu există, atunci se permite utilizarea unui număr minim de animale. De asemenea, experimentele trebuie stabilite astfel încît să se evite chinuirea animalelor de experienţă, durerile şi suferinţele nejustificate ale acestora. În cazul sacrificării animalului, aceasta se va face cît mai curînd posibil, printr-o metodă care să nu-i producă alte suferinţe.
Se permite folosirea animalelor în scopul testării calităţii, a eficacităţii şi a siguranţei medicamentelor, alimentelor şi altor substanţe sau produse, a protecţiei mediului natural în interesul sănătăţii şi bunăstării umane şi animale şi crearea, precum şi în scopul testării preparatelor cosmetice.
Se interzice folosirea în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice a animalelor sălbatice şi a animalelor pe cale de dispariţie.
Se interzice de a desfăşura experimentul în mod repetat pe acelaşi animal, dacă experimentul anterior a fost clasificat drept "dificil".
Animalul poate fi eliberat în cazul în care aesta prezintă valoare genetică, iar consecinţele experimentului nu reprezintă o ameninţare pentru mediu.
Pentru experimente pot fi folosiţi şoarici, şobolani, cobai, hamsteri sirieni şi chinezi, gerbili mongoli, iepuri, cîini şi pisici, precum şi toate tipurile de primate non-umane, broaşte şi amfibieni.
De eliberarea permisului pentru efectuarea experimentului se va ocupa Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care este, de asemenea, responsabilă pentru implementarea prevederilor proiectului de lege.