Silvia Radu a premiat asistenţii parentali profesionişti

Silvia Radu a premiat asistenţii parentali profesionişti

 

Primarul interimar al mun. Chișinău i-a premiat cu diplome pe asistenţii parentali profesionişti din capitală. 

Potrivit edilului interimar, asistenţii parentali profesionişti oferă un serviciu social comunitar foarte important pentru municipiu, care este destinat copiilor rămaşi fără îngrijire părintească sau familiei în dificultate.

În context, primarul Silvia Radu s-a pronunțat pentru creşterea indemnizaţiei pentru fiecare copil, exprimând încrederea că Primăria municipiului Chişinău va identifica surse financiare pentru a dubla, cel puţin, alocaţiile în acest sens.

„Începând cu anul 2018, vom creşte indemnizaţia lunară pentru fiecare copil cu o mie de lei. De asemenea, vom identifica soluţii pentru a creşte şi salariul asistenţilor paternali profesionişti. Iar un obiectiv al administraţiei locale va constitui majorarea numărului de asistenţi paternali, or, consider că este cea mai bună alternativă unei familii biologice”, a afirmat Silvia Radu.

Asistenţa parentală profesionistă este un serviciu social specializat, care oferă copilului îngrijire familială substitutivă în familia asistentului parental profesionist.

Asistent parental profesionist poate deveni orice persoană care doreşte şi dispune de capacităţile şi condiţiile necesare de a lua în plasament temporar unul sau mai mulţi copii, dar nu mai mulţi de 3 copii în acelaşi timp, pentru a-i însoţi în parcursul lor de pregătire, socializare şi reîntoarcere în familia biologică, extinsă sau adoptivă. În funcţie de motivele pentru care copiii au nevoie de îngrijire parentală, plasamentul lor poate dura de la câteva săptămâni, până la câţiva ani.

Asistenţii parentali sunt salarizaţi şi beneficiază de carnet de muncă, având posibilitatea de cumulare a stagiului de lucru. Indemnizaţiile şi salariile asistentului parental profesionist sunt achitate din bugetele unităţilor administrativ -teritoriale, suplimentate din mijloace speciale, granturi, donaţii şi alte surse legale. Fiecare copil beneficiază de alocaţie unică la plasament, o alocaţie anuală şi alocaţii lunare de întreţinere, precum şi de o alocaţie unică la împlinirea vârstei de 18 ani.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *