Șoferii vor avea voie să circule, pe anumite porțiuni de drum din țară, cu 110 km/h. În prezent, limita este de 90km/h.
Un proiect de modificare a Regulamentului circulației rutiere va fi supus discuțiilor la ședința Guvernului. La fel, în document se mai spune că, în cazul unui control din partea inspectorilor de patrulare, șoferii nu vor mai fi obligați să prezinte polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă – RCA. Această prevedere va fi exclusă din Regulament.
Astfel, se propune ca, în cazul în care siguranța traficului este garantată, pe anumite sectoare de drum, pentru autoturismele și autocamioanele, cu greutatea ce nu depășește 3,5 tone, limita de 90 km/h să fie majorată până la 110 km/h. La fel, pentru camioanele cu greutatea mai mare de 3,5 tone și pentru vehiculele care tractează o remorcă, dar nu depășesc greutatea de 3,5 tone, limita de 70 km/h să fie majorată până la 90 km/h. În cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă, atunci viteza maximă admisă în afara localităţilor va trebui să fie mai mică cu cel puţin 20 km/h, decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
Autovehiculele serviciilor bancare, poştei speciale și cele destinate transportării valorilor importante trebuie să fie echipate cu lumini giratorii de culoare albă şi semnal sonor special, care nu oferă prioritate în trafic, utilizate în caz de atac asupra acestora și pentru alertarea poliţiei şi participanţilor la trafic despre pericolul apărut.
Regulamentul va fi completat cu o nouă prevedere pentru instructorii auto. Astfel, în cazul unor verificări ale polițiștilor, instructorii, pe lângă toate actele pe care le prezintă în mod normal un șofer, vor mai trebui să prezinte și certificatul de atestare profesională care îi acordă dreptul de a instrui, fișele cu itinerarele autorizate de poliție și permisul de conducere valabil pentru categoria din care face parte vehicului pentru instruire.
În prezent, Regulamentul circulației rutiere prevede că, la trecerile pentru pietoni cu circulaţia nedirijată șoferii trebuie să cedeze trecerea pietonilor aflaţi în traversarea drumului pe partea carosabilului în direcţia de mers a vehiculului. Autoritățile propun ca acest articol să aibă următorul cuprins:
- la trecerile pentru pietoni cu circulație nedirijată, să cedeze trecerea pietonilor care se află la marginea carosabilului și intenționează să se angajeze în traversare, precum și celor care traversează drumul pe partea carosabilului în direcția de mers a vehiculului;
- în cazul în care înaintea trecerii pentru pietoni s-a oprit sau a redus viteza vreun vehicul, conducătorii altor vehicule care se deplasează pe benzile alăturate pot continua deplasarea numai după ce s-au asigurat că pe trecere nu sunt pietoni;
- este interzisă intrarea pe trecerea pentru pietoni dacă în direcţia de mers circulaţia este blocată şi prin aceasta conducătorul va fi forţat să oprească, pentru a nu crea obstacole pietonilor care traversează carosabilul.
La fel, autoritățile propun ca Regulamentul circulației rutiere să fie completat cu mai multe semne de circulație, dar și de avertizare.