Focarele de pestă porcină africană, depistate în Republica Moldova la sfârşitul anului trecut, au fost lichidate cu succes.
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) anunţă că extinderea bolii a fost preîntâmpinată, astfel nu sunt înregistrate focare secundare. În plus, ANSA vine cu recomandări pentru moldovenii care intenţionează să sacrifice porcul din gospodărie în ajun de Crăciun pe stil vechi.
Restricţiile pentru crescătorii de porcine din localitățile raionului Ştefan Vodă şi Hânceşti, unde a fost depistată pesta porcină, ar urma să fie ridicate în decurs de două săptămâni. Potrivit responsabililor de la Direcţia supraveghere sanitar-veterinară a ANSA, acum două zile, în locaţiile în care au fost descoperite focare, specialiştii au plasat porci de santinelă şi în decurs de 14 zile vor fi prelevate probele de control.
„În cazul în care rezultatele vor fi negative, focarele de la Tudora şi Palanca vor fi eradicate şi va fi dispusă dispoziţia Consiliului Raional pentru ridicarea tuturor restricţiilor, care sunt impuse pe această perioadă, aşteptăm şi la Cărpineni”, a declarat Vitalie Carauş, şef de direcţie la ANSA.
ANSA dă asigurări că nu s-au confirmat focarele de pestă porcină din fauna sălbatică, adică cele trei cazuri de suspiciuni, anunțate de ocoalele silvice din Cimişlia, Orhei şi Cahul.
„Din toate probele ce le-am prelevat în momentul vânătoarei din anul 2017, restul probelor au dat rezultate negative. Ne bucură faptul că boala va fi eradicată şi nu se va extinde pe tot teritoriul ţării”, a menţionat Vitalie Carauş.
În contextul sacrificării în masă a porcilor înainte de Crăciun, ANSA atenţionează populația că există obligaţia de a solicita prezenţa medicului veterinar, pentru verificarea stării de sănătate a animalului. De asemenea, este obligatorie prelevarea probelor după sacrificare şi efectuarea analizelor, inclusiv pentru diagnosticul trichinelozei.
„Este o tradiţie bună, e o tradiţie ce trebuie respectată, ţinută de la strămoşii noştri, dar sun nişte reguli generale pe care fiecare gospodar trebuie să le respecte”, a spus Vitalie Carauş.
În plus, o altă obligație pentru proprietarii care sacrifică animalele, înregistrate de autoritatea veterinară din teritoriu, este să predea, în mod obligatoriu, crotarele, sau aşa-numitele birci. Doar în acest caz animalul este scos de la evidenţă şi trecut în registru ca sacrificat tradiţional pentru consumul propriu.