De câteva luni, sancţiunile pentru vânzătorii şi patronii de magazine care vând alimente cu termenul expirat s-au înăsprit.
Se pare însă că pe mulţi dintre ei amenzile între 2.500 şi 30.000 de lei îi lasă reci. Ei comercializează în continuare, nestingherit, produse alterate.
S-au convins de acest lucru colegii de la emisiunea "Moldova, ţară de minune", la Publika TV care au realizat un reportaj la acest subiect.
Echipa noastră de filmare amers pentru început la o alimentară din satul Grebleşti, Străşeni.
Iar la mai multe feluri de produse din peşte - nici vorbă de marcaje. Mai multe tipuri de salam aveau termenul de valabilitate depășit timp de o lună.
Şi în alimentara din Ghetlova, Orhei produsele expirate sunt, se pare, o normalitate.
Nici în magazinele mici din cartierele Chişinăului încălcările grave nu sunt o excepţie.
"Acel vânzător trebuie să prezinte atât consumatorului cât şi organelor de control, să demonstreze că întradevăr acesta este produsul, acesta este marcarea care este aplicată pe el şi ele trebuie să corespundă cu cele date înscrise în factura fiscală şi certificatele de inofensivitate", a spus şeful de direcţie de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, Veaceslav Ciuhrii.
Anul trecut, la Spitalul Republican "Toma Ciorbă", au fost internaţi cu intoxicaţii alimentare grave peste 1.400 de oameni. Această femeie din Chişinău a cumpărat scrumbie afumată de la o alimentară din apropierea casei sale.
"Dau acutizări a gastritelor, dau acutizări a pancreatitelor, până posibil şi la o pancreatită acută severă. Sunt cazuri de deces", a spus şeful de secţie de la Spitalul "Toma Ciorbă", Paulina Jimbei.
În primele luni ale anului 2017, potrivit ANSA, la alimentarele din ţară au fost făcute peste 5 mii de verificări.