Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că Republica Moldova nu va fi niciodată membră a UE.
„Tentativa de a extinde în acordul de asociere UE în Ucraina şi Republica Moldova – acolo am fost când s-a semnat acordul de asociere, sunt unul dintre semnatari – a avut reacţii imediate din partea Rusiei: anexarea Crimeei şi ocuparea estului Ucrainei”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, la şcoala de vară a organizaţiei de tineret PMP, potrivit Mediafax.
Stenograma ultimei ședințe de Guvern în casrul căreia s-a aprobat acordarea ultimei tranșe din creditele de urgență băncilor implicate în „jaful secolului” a fost desecretizată de premierul Pavel Filip. Șeful Guvernului a scris pe pagina sa de Facebook că a făcut acest lucru pentru a-i arăta Maiei Sandu, care a dat în judecată Guvernul pentru documentul respectiv, că a votat pentru adoptarea acelei decizii.
Totuși, conform stenogramei, Maia Sandu a criticat inițiativa BNM și a Guvernului de a oferi credite sub garanția statului băncilor falimentare, deși votul pentru aprobarea hotărârii a fost unanim. „Legat de argumente, sigur că se pot face dezbateri mukte pro și contra, dar totodată cred că este bine ca opinia publică să vadă ce stă în spatele discursurilor demagogice ale unor politicieni, care se laudă că s-au opus, dar de fapt au votat”, a declarat Filip, potrivit realitatea.md.
Expertul politic, Dionis Cenușă, susține într-o analiză pentru IPN că armonizarea legislației regiunii transnistrene cu cea rusă va duce la evidențierea unei frontiere normativ-geopolitice pe Nistru, între malul stâng pro-euroasiatic și malul drept – antrenat activ în prleuarea legislației europene.
O investigație realizată de portalul Today.md arată biografia și legăturile lui Veaceslav Platon cu generalul rus, Oleg Podolko. Potrivit sursei citate, alături de Platon apare și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care s-a întâlnit recent cu Serghei Axionov, așa-zisul guverntor al Crimeei anexate de Rusia, întrevedere organizată de Podolkov.
Termoelectrica vrea tarife mai mari cu 12% la energia electrică și cu 27% la energia termică din cauza creșerii costurilor de producere și invocă necesitatea includerii devierilor financiare, scrie mold-street.com.
Timpul va fi frumos și cald astăzi. Temperaturile maxime vor oscila între 26 și 30 de grade Celsius cu plus, iar noaptea mercurul va varia în termometre între 11 și 15 grade Celsius cu plus.
Euro are un curs oficial de 22,28 de lei, cu șase bani mai mic decât ieri. Dolarul are o rată oficială de schimb de 19,78 de lei. Leul românesc poate fi tranzacționat cu 5,01 lei, hrivna ucraineană – cu 74 de bani, iar rubla rusă – cu 30 de bani.