Vor fi primite 43 de milioane de euro pentru dezvoltarea Moldovei

Vor fi primite 43 de milioane de euro pentru dezvoltarea Moldovei

Comisia Europeană ar putea acorda Moldovei 43 de milioane de euro pentru elaborarea documentației tehnice și realizarea proiectelor de dezvoltare. 

Acestea vor permite îmbunătățirea serviciilor locale în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare a cetățenilor republicii, precum și vor majora eficiența energetică a mai multor clădiri publice.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, acest lucru a fost comunicat de reprezentanții UE în cadrul ședinței Consiliului director al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale”, care au menționat disponibilitatea de a susține în continuare dezvoltarea regională în țara noastră.

După cum a specificat Ambasadorul Germaniei în Moldova, Ulrike Knotz, copreședinte al consiliului nominalizat, proiectul este orientat spre îmbunătățirea calității serviciilor oferite cetățenilor moldoveni, fapt ce va permite sporirea încrederii în autorități în cazul unei implementări reușite. Acest lucru va îmbunătăți, de asemenea, calitatea vieții populației, îi va oferi perspective reale acasă, și nu în străinătate.

În cadrul ședinței Consiliului director al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale” s-a menționat că în prima etapă de implementare a acestuia în 2010-2016 partenerii din Uniunea Europeană au oferit Moldovei 24,3 milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor locale în orașe și sate prin dezvoltarea posibilităților acestora, implementarea proiectelor pilot, investițiilor în infrastructură și tehnologii inovaționale, perfecționarea și modernizarea managementului furnizorilor de servicii etc.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a reamintit că în octombrie 2016 Parlamentul a aprobat Strategia națională pentru dezvoltarea regională (SNDR) pentru anii 2016-2020, care urmează să fie implementată cu sprijinul partenerilor externi ai țării, în strînsă și eficientă cooperare cu autoritățile centrale și locale.

Luînd cuvîntul la ședință în numele donatorilor proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale”, șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, ambasadorul României, Daniel Ioniță, ambasadoarea Germaniei în RM, Ulrike Knotz, ambasadoarea Elveției în RM, Signe Burgstaller, directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în RM, Simone Giger, și-au reiterat disponibilitatea de a acorda Guvernului Moldovei asistență. Totodată, ei au atenționat că nu vor tolera fenomenul corupției în procesul achizițiilor publice.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, Suediei, României, Elveției și a UE.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *