A fost lansată campania ”Moldova iese din fum. Un an de succes și provocări”

A fost lansată campania ”Moldova iese din fum. Un an de succes și provocări”

 

Peste 6000 de cetățeni moldoveni mor anual din cauza maladiilor provocate de fumat, precum bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii obstructive cronice, diabetul, cancerul pulmonar și hepatic sau cirozele.

Peste 60 la sută dintre aceștia mor timpuriu, la o vârstă aptă de muncă, arată un raport al Ministerului Sănătății, lansat joi, 25 mai, de Zilua Mondială fără Tutun. Tot astăzi ministerul a lansat campania ”Moldova iese din fum. Un an de succes și provocări”, acțiune se va desfășura în perioada 25-31 mai 2017.

Potrivit raportului de la intrarea în vigoare a Legii anti-tutun, numărul bolnavilor cronici care au solicitat asistență medicală în cadrul spitalelor republicane, a scăzut cu aproximativ 10 la sută în 2016, față de 2015. De asemenea, a scăzut rata adresărilor din partea persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică și bronșite cronice. 

În aceeași perioadă, poliția a aplicat peste 7800 de amenzi în valoare de peste 7 milioane 400 de mii de lei, dintre care au fost încasate 2 milioane și jumătate de lei.

Datele statistice arată că aproximativ un sfert din populația adultă a Republicii Moldova fumează. Practic, fiecare al doilea bărbat are acest viciu, precum și 8 la sută dintre femei. Printre copiii cu vârste cuprinse între 13-15 ani, fumatul este răspândit în proporție de 10 la sută.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *