ANSA a inițiat verificări la producătorii de lactate

ANSA a inițiat verificări la producătorii de lactate

 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a inițiat verificarea tuturor stocurilor de produse lactate made in Moldova.

Verificările au fost orgnizate cu scopul de a preveni plasarea lor în rețeaua comercială fără verificare prealabilă.

Într-un comunicat de presă al Agenției, se spune că va fi verificat și fiecare lot importat, cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței operative ANSA, în dimineața de luni, 5 februarie.

Un studiu inițiat de Fundația Est-Europeană și efectuat în laboratoarele Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare a arătat că într-un număr semnificativ de produse lactate precum: untul, smântâna, cașcavalurile și brânzeturile, comercializate în Republica Moldova, grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini. Studiul a analizat 126 de mostre de produse lactate autohtone, dar și de import. Grăsimile de origine ne-lactată nu trebuie să depășească 5% din totalul de grăsimi conținute în produsul lactat. O pătrime din mostre au picat însă testul. Primul pe listă este liderul pieței produselor lactate – JLC. În brânza de vaci granulată de 5% „Făguraș” grăsimile de origine străină au constituit 93,2%. În brânza „Grăuncior” – 89,31%, iar în produsul „Gingășie” – 89%.

Experții explică că în Republica Moldova se consumă mai mult lapte decât se produce, de aceea producătorii folosesc la procesare grăsimi vegetale. Dacă ar importa grăsimi de origine animală, produsele finite din lapte ar costa mai scump, chiar și dublu în unele cazuri.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *