Antibioticele vor fi eliberate doar la prezentarea rețetei

Antibioticele vor fi eliberate doar la prezentarea rețetei

 

Farmaciștii nu vor mai putea vinde antibiotice în lipsa rețetei.

Ministerul Sănătății a modificat ordinul cu privire la prescrierea şi eliberarea medicamentelor, care permite Inspectoratului Farmaceutic să monitorizeze acest proces şi să sancționeze abaterile comise de către farmaciști.

Potrivit MS, noile prevederi obligă farmaciile să păstreze timp de 30 de zile rețetele prescrise de medicii de familie. Totodată, farmaciștii vor indica pe verso denumirea comercială a antibioticelor eliberate. În asemenea mod, Inspectoratul Farmaceutic va putea verifica dacă farmaciștii informează pacienții cu privire la denumirile comerciale disponibile pentru medicamentul prescris şi prețurile acestora.

Noile prevederi vor permite MS să controleze mai eficient procesul de utilizare a antibioticelor şi să combată administrarea nejustificată a acestora.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 10% dintre medicamentele utilizate de către pacienții din R. Moldova constituie antibioticele. Rata de administrare a acestor preparate a crescut din 2011, de la 21.3 doze zilnice la 1000 de locuitori, până la 22,8 doze zilnice la 1000 de locuitori în 2013.

36% din volumul total de antibiotice administrate constituie  preparatele din grupele Beta-lactamice şi Penicillinele. Totodată, în proporție de 38% pacienții utilizează medicamentele din categoria Cefalosporinelor şi Quinolonelor.

Medicii atrenționează că rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile devin rezistente la antibioticele folosite în tratamentul infecțiilor. Cauzele acestui fenomen sunt prescrierea excesivă a antibioticelor, întreruperea tratamentelor, utilizarea excesivă a antibioticelor în zootehnie și piscicultură, lipsa antibioticelor noi, nerespectarea igienei.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *