Benzi rezonatoare, pe drumurile din Republica Moldova începând cu acest an

Benzi rezonatoare, pe drumurile din Republica Moldova începând cu acest an

 

În premieră pentru Republica Moldova, în acest an vor fi amenajate benzi rezonatoare. 

Potrivit Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, vor fi marcate drumurile cu trafic intens şi risc sporit de accidente rutiere. 

Benzile rezonatoare sunt denivelări create la nivelul stratului de uzură a carosabilului, cu o adâncime de maxim 12 mm, care la interacţiunea cu anvelopele maşinii crează o vibraţie având un puternic efect rezonator. Rolul acestora este să avertizeze conducătorii de autovehicule că depăşesc zona carosabilului, marcată şi destinată sensului de deplasare.

Benzile rezonatoare se amenajează, de regulă, pe extremităţile părţii carosabile sau pe mediană pentru avertizarea conducătorilor de autovehicule, la ieşirea de pe partea carosabilă sau pentru a diminua cazurile de ieşire a autovehiculelor pe contrasens.

Cel mai des, benzile rezonatoare pot fi întâlnite pe autostrăzi, pe drumurile expres şi drumurile naţionale, din extravilanul localităţilor, pe care se înregistrează o intensitate mare a traficului rutier.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, pe pacursul anului trecut au fost înregistrate 261 de ciocniri între vehicule (40 la sută numărul total de accidente), soldate cu 58 de morţi (19% din numărul total) şi 443 de răniţi (15%).

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *