Ce se va întâmpla cu Primăria Chișinău după referendumul anti-Chirtoacă

Ce se va întâmpla cu Primăria Chișinău după referendumul anti-Chirtoacă

 

După ce referendumul anti-Chirtoacă a eșuat, pe cetățenii municipiului Chișinău îi frământă câteva întrebări.

Oare ce se va întâmpla cu municipiul Chișinău, atât timp cât Dorin Chirtoacă este suspendat temporar și când se va putea întoarce primarul pe care l-au susținut de două ori în același mandat la cârma primăriei? Acolo, unde potrivit rezultatelor referendumului din 19 noiembrie, îi este locul. Timpul a provocat câțiva experți și politicieni să se expună asupra acestui subiect, ce scenarii am aflat, citiți în continuare.

„Socialiștii ar trebui să-și dea demisia pentru acest referendum”

Ion Cebanu, liderul fracțiunii Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chișinău susține că acest referendum nu avea cum să aibă loc, devreme ce a fost ilegal. Astfel, potrivit sursei, cetățenii le-au dat dreptate liberalilor și au boicotat alegerile. Mai mult, Cebanu menționează că locuitorii orașului nu a vrut să se implice în jocurile socialiștilor care nu s-a împăcat cum înfrângerea la alegerile locale din 2015. De aceea au recurs la acest referendum eșuat, care a adus o gaură de nouă milioane în buget și a blocat activitatea Primăriei pentru câteva luni. „Consider că acum socialiștii ar trebui să-și dea demisia pentru că au boicotat doi ani activitatea Primăriei și au pierdut acest referendum în fața cetățenilor. Să nu uităm că ei au fost cei care au inițiat acest referendum, deci pe mâna lor, doamna Silvia Radu a devenit primar interimar. Așa că, în zădar caută acum justificări, să-și asume acest eșec. Chiar dacă nu este firesc, prin acest referendum, domnul primar Dorin Chirtoacă a mai fost validat încă o dată de cetățeni să-și ducă mandatul până la sfârșit. Prin urmare, după toată regula democrației, el trebuie să-și preia mandatul”, menționează consilierul

„S-ar putea ca lui Chirtoacă să-i fie interzis să ocupe funcții publice”

Cele nouă milioane de lei, aruncate în vânt pentru mofturile socialiștilor, au trezit nu doar nemulțumirea liberalilor, dar și a mai multor reprezentați ai societății civile. Bunăoară, la 19 noiembrie după închiderea secțiilor de vot, reprezentanții Asociația Onoare, Demnitate și Patrie (ODIP) au protestat la sediul PSRM și au cerut înapoi suma cheltuită pentru organizarea referendumului de demitere a lui Chirtoacă. Vlad Bilețchi, președintele Asociaţiei ODIP, este de părere că, socialiștii în calitate de inițiatori principali ai acestui referendum, trebuie să-și asume responsabilitatea și banii cheltuiți pentru acest eșec. Activistul consideră că protestul a avut efect, întrucât Ion Ceban ar fi declarat ulterior, că PSRM va restitui cele nouă milioane de lei, dar nu în condiții și termeni acceptabili, mai exact, imediat după alegerile parlamentare și locale. În ceea ce privește soarta municipalității, Bilețchi nu este atât de optimist ca și liberalul Cebanu. El admite faptul că, cel mai probabil, Chirtoacă nu va fi niciodată restabilit în funcție. „Dorin Chirtoacă va fi în continuare suspendat de instanța de judecată, nu neapărat pentru că acest lucru este justificat, dar pentru că el și-a reconfirmat poziția de lider în Chișinău. Iar acest lucru nu convine nici opoziției, nici unor partide din actuala guvernare. Astfel, actualul primar interimar va beneficia de sprijinul guvernării în realizări concrete, cu un singur interes, să-și facă imagine și capital politic. Și cred că până la următoarele alegeri acest lucru nu se va schimba, decât dacă nu există deja un plan regizat de cineva de după cortină. Mai mult, s-ar putea ca Dorin Chirtoacă să fie suspendat definitiv și chiar să-i fie interzis să ocupe anumite funcții publice pentru a-l discredita și pentru a-l bloca politic”, adaugă președintele ODIP.

Maia Sadu și Andrei Năstase se fac vinovați de eșecul referendumului

Pe Dinari Cojocaru, consilier municipal din partea PSRM, nu-l deranjează faptul că s-au cheltuit bani de pe umerii cetățenilor, el consideră că locuitorii Chișinăului vor avea mai mult de suferit de pe urma faptului că au boicotat alegerile și au lăsat Primăria în mâinile PD. „Cred că Maia Sandu împreună cu Andrei Năstase au avut o înțelegere prealabilă cu Partidul Democrat, de aceea au chemat la boicot cetățenii. Însă, de fapt, acest referendum a fost o acțiune apolitică pentru a schimba managementul în mun. Chișinău. În cazul nostru, era o oportunitate de a-l schimba pe Dorin Chirtoacă, care este un manager rău, implicat într-o schemă coruptibilă” spune consilierul municipal.

În opinia lui Cojocaru, Dorin Chirtoacă nu va fi lăsat de instanță să revină în funcție, astfel, Silvia Radu, în spatele căreia se află PD, va conduce municipiul în următorii doi ani. „Vreau să le atrag atenția că noi vom pierde mult mai mulți bani cu persoane coruptibile la cârma orașului, decât au fost alocați pentru acest referendum”, conchide socialistul.

„Dacă Chirtoacă nu-și va da demisia, va fi judecat la nesfârșit”

Analistul politic, Anatol Țăranu, vine cu o altă opinie despre evoluția lucrurilor în cadrul Primăriei municipiului Chișinău după referendum, care spune că a fost un eșec al Partidului Socialiștilor și personal al lui Dodon. Specialistul crede că aceste alegeri au demonstrat că de unii singuri, socialiștii, nu sunt atât de puternici electoral cum apar în anumite sondaje. „Ei nu au fost capabili să-și mobilizeze nici măcar propriul electorat, nemaivorbind despre adausul de pe alte segmente electorale. Însă, chiar dacă acest referendum reprezintă un succes al Partidului Liberal și personal al lui Chirtoacă, în același timp, trebuie să menționăm faptul că oamenii au votat mai degrabă geopolitic, decât preferențial pentru nedemiterea lui Chirtoacă”.

Potrivit lui Țăranu, chiar dacă Silvia Radu conduce Primăria în continuare, PL poate oricând să o înlăture, prin demiterea lui Dorin Chirtoacă. Ceea ce ar însemna, de fapt, inițierea alegerilor anticipate. Pe când în continuarea acestei epopei procesul de judecată și menținerea formală a lui Chirtoacă în funcție, consideră expertul, garantează, de fapt, mandatul Silviei Radu. „Aparent, nu există nicio logică în faptul că Silvia Radu a fost propulsată în funcția de primar interimar, în esență însă toată raționalitatea acestui pas politic constă în faptul că Chirtoacă nu se va întoarce la primărie. Din acest punct de vedere, este absolut evident că decizia judecătorească va fi în defavoarea lui Chirtoacă. Iar cel mai interesant este faptul că atât timp cât Chirtoacă insistă asupra menținerii sale în funcția de primar, există toate premizele ca procesul judiciar să continue la infinit”, menționează analistul politic.

Demisia de onoare a lui Chirtoacă ar salva Primăria de sub papucul PD-PSRM

Ion Tăbârță, expert politic IDIS „Viitorul”, este ferm convins că acest referendum a fost o cheltuială cinică de bani publici. Deoarece, spune specialistul, scrutinul nu a fost rezultatul unei inițiative civice a chișinăuienilor, dar a fost decis în culisele politicului moldovenesc. Aceste alegeri, potrivit lui Tăbârță, au fost o capcană întinsă socialiștilor de Partidul Democrat, iar Igor Dodon a mușcat din momeală. Totuși, reiterează sursa, referendumul eșuat este o victorie morală a PL, care, în ultima jumătate de an, a fost lovit crunt de foștii parteneri de guvernare, dar și de oponenții săi politici. De aceea, recomandă expertul, liberalii ar trebui să calculeze care sunt șansele reale ca Dorin Chirtoacă să revină la Primărie, dar să nu uite să atragă atenția și la toate caracteristicile și metehnele justiției moldovenești. „Dacă PL speră la un proces echilibrat, atunci merită să lupte mai departe. Însă, conștientizând că aceste șanse sunt minime, ei ar putea să dejoace planurile politice urzite de PD și PSRM. Ceea ce ar însemna demisia de onoare a primarului Chirtoacă și astfel să deschidă calea spre noi alegeri în primăria mun. Chișinău, dacă ei nu vor face acest lucru, persoana afiliată partidului de guvernământ va conduce în continuare Capitala. În cazul unei demiteri de onoare a lui Chirtoacă, dreapta proeuropeană are șanse mari să câștige Primăria mun. Chișinău. Acest lucru a fost clar după referendumul de săptămâna trecută, care a arătat, de fapt, limitele stângii proruse din Capitală”, menționează expertul politic.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *