Codul electoral poate fi modificat pînă la sfîrșitul anului

Codul electoral poate fi modificat pînă la sfîrșitul anului

Grupul de lucru responsabil de îmbunătățirea legislației în domeniul electoral s-a întrunit ieri într-o primă ședință.

Scopul grupului de lucru este să identifice deficiențele existente în legislația electorală și să înainteze Legislativului propuneri de modificare a Codului electoral, astfel încît problemele depistate la scrutinele precedente să nu mai fie admise în viitor. Din componența grupului de lucru fac parte membri ai CEC, funcționari ai Ministerului Justiției, ai Biroului pentru Relații cu Diaspora, deputați ai Comisiei juridice, precum și reprezentanți ai Asociației „Promo-LEX”.

În procesul de elaborare a proiectului de modificare a Codului electoral, autorii vor ține cont de practica scrutinului prezidențial din 2016, dar și de recomandările misiunilor de observare a alegerilor. Președintele CEC, Alina Russu, și-a exprimat încrederea că pînă la sfîrșitul lunii martie curent toate propunerile ce vizează modificarea legislației electorale să fie sistematizate într-un document și transmise Parlamentului spre adoptare.

Anterior CEC a identificat lacunele la alegerile din 2014 și 2015. Ulterior au fost formulate mai multe propuneri de modificare a legislației în vigoare, acestea fiind sistematizate într-un document ce conține amendamente la 43 de articole din Codul electoral, precum și la alte acte legislative.

În urma alegerilor prezidențiale directe din 13 noiembrie, și Curtea Constituțională a atenționat cu privire la o serie de imperfecțiuni ale legislației electorale ce ține de organizarea votului peste hotare, finanţarea şi desfășurarea campaniei electorale, soluționarea disputelor electorale, punerea în aplicare a prevederilor referitoare la mass-media.

 Următoarea ședință a grupului de lucru pentru modificarea Codului electoral va avea loc la 6 martie.

 

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *