Comercianții mărfurilor second-hand riscă să-și piardă afacerea

Comercianții mărfurilor second-hand riscă să-și piardă afacerea

 

Ministerul Economiei şi Infrastructurii propune revizuirea listei mărfurilor ce cad sub interdicţia de a fi importate, comercializate şi distribuite în Moldova.

Aceasta pentru că aplicarea prevederilor ce interzic importul, comercializarea, precum şi distribuirea gratuită cu titlu de ajutor umanitar a anumitor categorii de măfuri second-hand, în condiţiile legislaţiei în vigoare, "este dificilă, atît din punct de vedere social cît şi economic", susţine instituţia, citată de mold-street.com.

Acest fapt a fost sesizat şi de către agenţii economici din domeniu. Astfel în prezent este interzis importul cu titlu de ajutor umanitar, al încălţămintei uzate, lenjeriei de corp, jucăriilor folosite şi al hainelor pentru copiii de pînă la 3 ani. La fel este interzisă comercializarea de produse sau prestarea de servicii care, utilizate în condiţii normale, pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

În acelaşi timp se constată că încălţămintea uzată, unele categorii de jucării, precum şi hainele pentru copii, urmare a operaţiunilor de spălare, dezinfecţie şi dezinsecţie nu pot reprezenta risc pentru sănătatea şi viaţa populaţiei, fapt confirmat prin certificate/avize corespunzătoare.

"Dimpotrivă, datorită preţului scăzut în comparaţie cu cel al produselor noi, soluţionează probleme de ordin economic la achiziţionarea acestora", constată specialiştii de la Ministerul Economiei.

Totodată, autorităţile susţin că pieţele comerciale "sînt invadate de mărfuri care la moment cad sub interdicţia stabilită de Guvern, iar acest fapt ne indică existenţa unui sector foarte vulnerabil şi sensibil la contrabandă şi evaziuni fiscale".

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *