Copiii din raioanele Republicii Moldova vor beneficia de asistență socială

Copiii din raioanele Republicii Moldova vor beneficia de asistență socială

 

Copiii cu retard fizic și cognitiv vor beneficia de asistență specializată. În acest scop, pînă la începutul anului 2018, în toate raioanele țării vor fi instituite servicii speciale.

Copiii cu retard fizic și cognitiv vor beneficia de asistență specializată. În acest scop, pînă la începutul anului 2018, în toate raioanele țării vor fi instituite servicii de intervenție timpurie.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Sănătății, instituția urmează să elaboreze și să aprobe pînă în noiembrie curent structura serviciului național de intervenție timpurie. Totodată, pînă la sfîrșitul anului vor fi instruiți specialiștii care vor face parte din echipele interdisciplinare. Este vorba despre medici pediatri, neurologi, kinetoterapeuți, psihologi, logopezi, asistenți medicali și asistenți sociali.

Totodată, medicii de familie vor avea sarcina să viziteze la domiciliu copiii cu vîrstele de pînă la trei ani, și să-i identifice pe acei care riscă să dezvolte retard fizic sau mintal. Ulterior, după instituirea serviciului de intervenție timpurie la nivel național, minorii vor beneficia de reabilitare medicală, psihologică, pedagogică și socială, la locul de trai. Aceste servicii vor fi acordate de echipele interdisciplinare de specialiști, selectați din instituțiile medicale și de învățămînt din raion.

În prezent, serviciile de intervenție timpurie sînt prestate de Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, centrul „Voinicel” și centrul „Tony Hawks” din capitală. Aceste instituții nu au însă capacitatea de a oferi asistență tuturor copiilor cu tulburări psihologice și neurologice.

În prezent, la evidența medicilor se află 12600 de copii cu nevoi speciale. Peste 60 la sută dintre ei locuiesc în zonele rurale, unde nu sînt accesibile serviciile de intervenție timpurie.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *