Guvernul a numit astăzi noul Agent guvernamental la CtEDO

Guvernul a numit astăzi noul Agent guvernamental la CtEDO

 

Noul Agent guvernamental la CtEDO este Oleg Rotari. Candidatura sa a fost aprobată astăzi de Guvern.

Oleg Rotari a fost desemnat în această funcție în urma unui concurs organizat de Ministerul Justiției. El a promovat concursul cu un scor final de 9,5 puncte. Candidatul a susținul proba scrisă, interviul și testul de cunoaștere a limbilor oficiale ale UE.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, Oleg Rotari are diplome de licență și master în drept, precum și studii în filologie. De aproape cinci ani, acesta activează ca jurist detașat la CtEDO. În perioada iunie 2008 – noiembrie 2009, Rotari a deținut funcția de consultant în cadrul direcției Agent guvernamental a Ministerului Justiției.

Conform Legii cu privire la Agentul guvernamental, numirea în funcție va fi adusă la cunoștința CtEDO, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a Republicii Moldova de pe lângă Consiliul Europei.

Agentul guvernamental este responsabil de asigurarea executării hotărârilor în cauzele îndreptate împotriva statului nostru. De asemenea, poate solicita interpretarea, revizuirea sau rectificarea hotărârilor CtEDO și întreprinde măsuri pentru prevenirea încălcărilor Convenției Europene.

Amintim că, în perioada martie 2016 – aprilie 2017, funcția de Agent guvernamental a fost deținută de Marin Gurin. În octombrie 2016, el a fost detașat, prin hotărâre de Guvern, într-o misiune de asistență în Mali. Anterior, această funcție a mai fost ocupată de Lilian Apostol, Vladimir Grosu, Vitalie Pârlog și Vitalie Nagacevschi.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *