Încălcarea regimului portarmă va fi suspendat cu amenzi mari

Încălcarea regimului portarmă va fi suspendat cu amenzi mari

 

Cetățenii care îşi fac dreptate fluturând cu pistoalele în stânga şi în dreapta trebuie sancţionaţi dur, iar amenzile, majorate.

Opinia îi aparţine preşedintelui Federaţiei Naţionale de Tir Sportiv Aplicat, Victor Statnic şi a fost făcută în cadrul unui interviu realizat de Alexei Lungu.

Alexei Lungu:Vreau să vorbim puțin despre moldoveni. Sunt sigur că ați văzut în ultima perioadă filmulețe cum în trafic bărbații scot pistoalele, le flutură în aer ca să-și facă dreptate. Cum ați comenta dumneavoastră asemenea gesturi? Ce îi împinge să recurgă la astfel de gesturi de intimidare? 

Victor Statnic: În primul rând, cred că ei sunt iresponsabili și simt că nu vor fi pedepsiți pentru aceasta. Din filmuleţul pe care l-am văzut, acțiunile proprietarului armei, care a ieșit să se răfuiască cu celălalt şofer, au caracter penal. Șoferul celuilalt mijloc de transport nu a făcut nimic ieșit din comun ca celălalt să-și scoată arma și să-l amenințe. 

Este un gest periculos? Ce spuneți voi, instructorii de tir în cazul unor astfel de situații?

În acest caz, acest gest este periculos, pentru că noi nu vedem și nu putem să prevedem acțiunile celui care ameninţă. Cel mai bine ar fi să încerci să-l calmezi și să-i dai de înțeles că nu ești agresiv, dar, în același timp, să-i controlezi acțiunile pentru a nu-l provoca. Dacă e să facem o analiză a acelei situații, atunci șoferul care a fost amenințat cu arma putea să fie forțat să se apere.

În ce măsură legislația trebuie să fie mai dură în asemenea cazuri, ca astfel de indivizi să fie sancționați cu privarea drepturilor de portarmă pe viață?

Nu cred că avem nevoie de legi mai dure. Pur și simplu trebuie de majorat amenzile. Dacă scoți arma fără motiv, avem aceste legi în care este explicat clar ce încălcări implică o amendă și cât de mare trebuie să fie ea. Pur și simplu, trebuie majorate amenzile, nu de la 60 la 90 de unități convenționale, dar de la 100 la 500 sau chiar 1000 de unități convenționale. Și atunci, după ce omul o să plătească o amendă atât de mare, o să-i piară cheful să încalce legea de portarmă.

Dacă să vorbim despre legislația Republicii Moldova privind regimul de portarmă, de păstrare a armelor și munițiilor. În ce măsură este o legislație care responsabilizează pe cei care dețin arme de foc? Poate ar trebui schimbată, încât să nu mai avem cazuri când vedem la știri un copil care s-a împușcat jucându-se cu arma tatălui, sau cineva a consumat alcool, și-a scos arma și a început să tragă în prietenul de pahar?

Întotdeauna se poate de interzis, este mai greu să faci ceva de folos. În acest caz, nu trebuie de interzis nimic, pentru că însuși proprietarul armei este responsabil de arma sa și de păstrarea ei, dacă are încredere să lase arma pe mâna membrilor familiei, a celor care locuiesc cu el. Evident, proprietarul poartă o răspundere pentru cheile de la seiful său. În aceste cazuri, când copiii iau arma tatălui și ucid pe cineva, consider că este vinovat totuși tatăl, pentru că a permis ca această tragedie să aibă loc. Fiul lui, în cazul dat, este o persoană terță, care a pus mâna pe arma lui, iar el e vinovat că nu a păstrat pușca în seif, după cum prevede legea. Repet, nu cred că trebuie de făcut legi mai dure, trebuie doar ca poliţistul de sector să discute mai des cu proprietarii de arme. Legea ne permite să deschidem asociații de tir sportiv, vânătorești, unde trebuie să fie adunați cei cu permis de portarmă și de luat măsuri profilactice. Ar fi bine să fie organizate cât mai des seminare privind tehnica de securitate, privind condițiile de păstrare, iar vânătorii în perioada dintre sezonul de vânătoare pot să-și dezvolte nivelul de profesionalism. Astfel de evenimente îi disciplinează pe oameni, toți învață unul de la celălalt.

În SUA este o discuție aprinsă dacă trebuie sau nu să fie accesul la arme atât de liber. În ce măsură moldovenii ar trebui să aibă acces mai liber la arme pentru autoapărare și în ce măsură sunt pregătiți pentru astfel de libertate?

Dacă e să facem o paralelă între SUA și Moldova, legea noastră a fost adoptată în 1994. Nimeni nu s-a născut cu pistolul în mână, toți ne pregătim pentru asta, învățăm, acumulăm experiență. La fel și societatea noastră. Desigur, facem și greșeli. Dar consider că legea trebuie să fie liberală. Cetățeanul care respectă legea are dreptul și obligația de a se apăra. Nu vom reuși în cinci secunde să chemăm poliția, dar vom reuși în acest timp să scoatem pistolul și să ne apărăm viața, sănătatea și proprietatea.

Care ar fi recomandarea dumneavoastră pentru cei care dețin arme după filmulețele apărute pe internet și care ar fi recomandările pentru cetățenii care vor să-și cumpere o armă, fie pneumatică, fie letală?

În primul rând, trebuie să vă puneți întrebarea dacă sunteți pregătiți moral să dețineți o armă. Dacă sunteți pregătiți, atunci trebuie să fiți gata să faceți lecții. După ce o să vă cumpărați o armă, va trebui să exersaţi periodic. Vorbim despre tehnica de securitate, care trebuie să fie respectată peste tot: la tir, acasă, și atunci când vă folosiți de armă pentru a vă apăra. Dacă proprietarul de arme de foc învață acest lucru, atunci de obicei nu are probleme cu legea. Pur și simplu trebuie să înțelegi în ce situație trebuie să te aperi și poți scoate arma și să o folosești fără avertisment. Trebuie să știm ce înseamnă situație de urgență, când are loc aceasta și când putem să scoatem arma și să o folosim pentru a împușca sau pentru a calma adversarul, trăgând în aer.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *