Luigi Savoia: “Moldova in Progres” este puterea

Luigi Savoia: “Moldova in Progres” este puterea

Revista “Moldova in Progres” este de tip unic. Veti gasi aici publicatii despre tara noastra bogata. Astazi, discut cu editorul revistei, italianul, Luigi Savoia.

Ecaterina Caracicovscaia – Railean: - Luigi, povestiti va rog, despre revista "Moldova in Progres".
Luigi Savoia: Mi-a placut mult, cind am venit prima data la Chisinau, am fost surprins de o “Primavara Moldoveneasca care nu am mai vazut”, multe parcuri pline de culori, si copaci infloriti, cu un aier parfumat foarte apreciat. Pot sa spun ca a fost iubire, dar m-am indragostit cind a sosit vara, si am inceput sa vizitez imprejurarile Tarii. Moldova - este o tara deosebita prin istorie, bogata in traditii si obiceiuri care se pastreaza pina in prezent. Este un loc “pitoresc”, o sursa de inspiratie. Revista incearca sa descrie in modul cel mai simplu toate bucuriile cu care se mindresc moldovenii, o frumusete deosebita ce caraterizeasa Moldova.

E C-R: - Cu ce se deosebsete revista "MP" de celelalte reviste?
L S:  “Promovam cea mai frumoasa Moldova”. Moldova este o tara strategica, cu o pozitie care uneste Europa de vest cu Europa de est, este atractiva din multe puncte de vedere. Mii de hectare de pamint bogat, multe lacuri si paduri, manastiri si biserici care reprezinta o sursa turistica importanta pentru dezvoltarea economiei tarii. Colaborarea cu Guvernul RM este o legatura foarte importanta. Informarea populatie cu desfasurarea proiectelor ce sunt implimentate in Moldova la nivel national, si atragerea investitilor accumulate peste hotare si sa aduca ca rezultat revenirea moldovenilor de peste hotare la tara bastina.

1) 2)

E C-R: - Cu cine la ziua de azi colaboreaza revista "MP"? Povestiti despre partenerii vostri?
L S:  In primul rind, trebuie sa fac o multumire sufleteasca la o prietena draga, Doamna Tatiana Nogailic, Presedinte Asociatia Assomoldave din Roma. Ne bucuram de sprijinul Biroul Relatii cu Diaspora, Primaria Capitalei, si Ambasadei Italiei. Incercam sa colaboram cu mai multe institutii, ca sa imbogatim paginile cu informatia care speram sa ajunga cit la mai multi cititori. Partenerii nostri deocamdata in acest proiect sunt: Biroul Relatii cu Diaspora, Camera de Comert Italiana in Moldova (ACIM), Camera de Comert si Industrie din Moldova, Agentia Turismului, Aeronautica Civila, Primaria si Camera de Comert din Crotone, orasul din Calabria de unde m-am nascut. Dorim sa crestem impreuna pas cu pas. Ne mindrim pentru colaborarea care o avem cu Diasporele moldovenesti de peste hotare, promovam activitatile lor, si incercam sa pastram legaturi pentru ca e dificil sa stai departe de tara ta. Incercam sa respindim MP la cat mai multe Diaspore, sa ajunga vocea Moldovei si la cei care sunt departe de noi, departe de casa. Revista este si un instrument pretios pentru comunitatea Italiana in Moldova, ne mandrim defapt, si apreciem mult aceasta colaborare, avem si noi dorul sa fim uniti in tara straina. Descriera Moldovei in mai multe forme, si promovarea intreprinzatorilor italieni care activeaza in Moldova este foarte atragator pentru cititorii din Italia

E C-R: - Luigi, povestiti despre viata Voastra in Republica Moldova. Ce va place?
L S: - Familia este principalul motiv de placere, jumatatea mea e Moldoveanca, cred ca deja am dat idea cea mai buna. In Moldova ma simt ca la mine a casa, iubit si iubesc, fericit si zimbesc.

3) 4)

E C-R: - Cit de des se publica revista "MP" si la ce surpriza ne vom astepta?
L S:  Revista se editeaza lunar si in prezent e raspindita in Moldova si in Italia la Diaspore din Roma, Trento, Venezia, si in Regiunea din Calabria. Alte copii a revistei sunt transmise la Diapospore Moldovei in alte tari. Surpriza neaspteptata este dorinta din partea redactiei noastre, ca revista sa fie in abonament si sa apara in vinzare, ne gandim la un pret foarte mic ca sa dam posibilitate sa fie citita de mai multi ...

E C-R: - Cu ce dificultati se confruntă revista in dezvoltare?
L S: - Am confruntat cu diferite dificultati, care la moment sunt in depasire. Multumesc de ajutorul pe care l-am avut din partea Comunitatii Italiene. Incercam deja sa gasim o agentie, care cu adevarat o sa ne sustina cu publicitatea reviste, pentru ca pina la moment mai multe din ele nu au stiut despre aceast proiect. «Moldova in Progres» nu este o revista care concureaza cu alte reviste pe piata Moldovei, si suntem deschisi pentru orice colaborare. Multumesc viitorilor cititori, ce ne vor apricia. Multumesc tuturor prietenilor ce ne sunt aproape. Multumesc Ecaterinei pentru posibiliatea ce mi s-a oferit pentru acest interviu.

5) 6) 7) 8) 9) 10)

www.moldovainprogres.com

Foto: Taisia Petrovna şi din arhivă personală a lui Luigi Savoia.
Jurnalist: Ecaterina Caracicovscaia – Railean

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *