Moldova va avea lista produselor autohtone obligatorii în magazine

Moldova va avea lista produselor autohtone obligatorii în magazine

 

Ministerul Economiei va întocmi lista produselor autohtone, care în mod obligatoriu trebuie să fie prezente pe rafturile magazinelor.

Acest lucru l-a declarat vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul analizării cu reprezentanții asociațiilor de producători a proiectului legii pentru modificarea și completare a unor acte legislative în domeniul comerțului interior la compartimentul relațiilor furnizor – comerciant, plafonarea reducerilor comerciale, cota de comercializare a produselor autohtone, returul produselor, plățile pentru marfa livrată, etc.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, producătorii s-au expus asupra reglementării reducerilor comerciale, solicitînd elaborarea unui mecanism clar și aplicabil pentru toți actorii de pe piață.

Ei s-au pronunţat ca achitarea pentru marfa livrată să fie pînă la 30 zile, iar returul mărfurilor cu un termen de valabilitate de peste 180 zile să fie realizat la solicitarea producătorului, etc. Totodată, ei s-au expus și asupra stabilirii  prezenței produsele autohtone perafturile rețelelor de magazine, optînd pentru formula de 50/50, ceea ce va susține agenții economici din țară, oferindu-le posibilitatea de dezvoltare.

Octavian Calmîc a menționat că toate aceste propuneri urmează a fi analizate și discutate cu toți operatorii lanțului alimentar din țară pentru a ajunge la un consens pe toate pozițiile. El a specificat, de asemenea, că grupul de produse autohtone, care urmează a fi prezent e obligatoriu pe raft va fi stabilit de autoritățile centrale în urma unui studiu.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *