Orașul Nisporeni a găzduit Festivalul Prunei 2017

Orașul Nisporeni a găzduit Festivalul Prunei 2017

 

Zeci de producători de fructe din toată ţara s-au adunat pentru al doilea an la Festivalul Naţional al Prunei. 

Fructe proaspete, dar şi uscate, prăjituri sau chiar ţuică pregătită din recolta de acest an – toate au putut fi găsite la festival. Producătorii spun că au adus tot ce au avut mai bun şi că festivalul e o platformă excelentă de promovare, dar şi de identificare a cumpărătorilor.

Chiar dacă recunosc că preţurile îi cam bat la buzunar, vizitatorii spun că au aşteptat festivalul, şi asta pentru că au ocazia să procure direct de la producător.

Pe lângă fructe, doritorii au putut să cumpere şi obiecte hand-made, confecţionate de meşterii autohtoni.

Statisticile arată că, moldovenii consumă mai puţine fructe decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Astfel, autorităţile îşi propun să sporească consumul de fructe, dar şi să stimuleze producătorii agricoli autohtoni.

„Acest lucru contribuie la un mod sănătos de viaţă, creează şi pentru noi o piaţă de desfacere. Noi atestăm în ultimii ani o tendinţă de creştere lentă, dar stabilă în producerea fructelor sâmburoase şi a prunelor, îndeosebi pentru că acestea se bucură de o cerere foarte mare”, a declarat Iurie Fală, preşedinte, Asociaţie de Producători.

Anual în Moldova sunt recoltate 620 de mii de tone de prune, dintre care 70 la sută sunt exportate.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *