Până la sfârșitul, va fi dat în exploatare gazoductul Iași–Ungheni–Chișinău

Până la sfârșitul, va fi dat în exploatare gazoductul Iași–Ungheni–Chișinău

 

O declarație în acest sens a făcut ministrul Economiei din România, în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Octavian Calmîc.

Oficialul român a menționat că SA Transgaz  își va deschide în viitorul apropiat o reprezentanță în Republica Moldova pentru a reuși mai ușor să definitiveze toate demersurile de finalizare a gazoductului. În context, vicepremierul Octavian Calmîc și-a exprimat speranța că traseul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău va  fi dat în exploatare până la sfârșitul anului 2018. Cei doi miniștri au convenit asupra semnării unui demers comun către structurile europene pentru extinderea finanțării cu 10 milioane de euro pentru gazoduct.

Octavian Calmîc și Gheorghe Șimon au mai convenit asupra unui demers comun privind proiectul interconexiunii rețelelor electrice dintre două state, investiția  inițială fiind estimată la circa  300 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sunt sub forma de grant UE. În cadrul dialogului, Gheorghe Șimon a accentuat că România va asigura tot sprijinul și experiența sa din drumul spre o Europa Unită, acordând Republicii Moldova toată expertiza și susținerea necesară.

La rândul său, vicepremierul Octavian Calmîc a mulțumit din partea Executivului de la Chișinău pentru suportul  financiar necondiționat al României acordat Republicii Moldova, menționând că  relațiile comercial-economice moldo-române sunt în creștere, Bucureștiul devenind atât principalul partener al Chișinăului, cât și cel mai influent promotor al intereselor și produselor moldovenești pe piața UE și în alte regiuni ale lumii, relevă serviciul de presă al ministerului de resort.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *