R. Moldova a primit 200 mii de doze de vaccin antigripal

R. Moldova a primit 200 mii de doze de vaccin antigripal

 

Organizaţia internaţională ”The Task Force for Global Health” a donat Republicii Moldova 200 mii de doze de vaccin antigripal.

Lotul a sosit în ţară astăzi și a fost recepționat la Depozitul Național de vaccinuri din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vaccinul va fi distribuit instituțiilor medico-sanitare publice, după care va demara Campania de imunizare împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire. Prioritate la vaccinare vor avea bolnavii cu maladii cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale, Serviciului Vamal şi copiii din orfelinate.

Vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) este avizat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și conține tulpinile virusurilor gripale tip A și tip B. El este efectiv doar împotriva gripei provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B.

Medicii anunţă că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă si recomandă tuturor celor care se încadrează în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinarea care este gratuită. Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt: reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează că pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivitățile de copii, o importanță majoră o reprezintă triajul, la prima oră de curs, efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui minor care are febră sau alte semne de infecţie respiratorie acută.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *