Sistemul informațional de management în educație va fi accesibil tuturor

Sistemul informațional de management în educație va fi accesibil tuturor

 

Datele statistice din domeniul educațional vor fi accesibile  pentru toate  persoanele, iar SIME va fi extins și pentru învățământul preșcolar. 

Ministerul Educației implementează un proiect nou pentru consolidarea capacităților acumulării datelor statistice din educație și utilizarea lor în procesul de elaborare a politicilor și modernizarea învățământului. Începând cu luna septembrie anul curent, SIME va fi extins pentru învățământul preșcolar și va fi interconectat cu alte sisteme informaționale ale statului, astfel excluzând dubla raportare din partea instituțiilor de învățământ. 

Aceste îmbunătățiri vor permite părinților, elevilor, cadrelor didactice, precum și tuturor membrilor societății civile să acceseze informații actualizate și relevante pentru ei, relevă serviciul de presă al Ministerului Educației.

Deschiderea accesului la date va facilita informarea online despre instituțiile de învățământ general dintr-o anumită zonă, numărul de elevi, numărul de cadre didactice, calificarea lor, performanțele elevilor prin prisma rezultatelor evaluărilor etc.

Totodată, Ministerul Educației își propune ridicarea gradului de transparență în educație și utilizarea statisticilor din domeniu pentru a elabora politici de modernizare a învățământului. SIME va oferi autorităților publice locale informații relevante pentru ajustarea rețelei școlare și gestionarea eficientă a instituțiilor de învățământ.

Reamintim că SIME a fost elaborat anterior, cu scopul de a monitoriza abandonul școlar și a colecta datele cu privire la elevii, angajații și instituțiile ce fac parte din învățământul preuniversitar. Ulterior, Ministerul Educației a decis să îmbunătățească SIME și să extindă domeniile în care acesta este utilizat, pentru a obține informații complexe, actualizate, cu un grad minim de eroare.

SIME este parte a amplei reforme educaționale în care s-a angajat Ministerul Educației cu asistența Băncii Mondiale. Acest proiect este implementat cu susținerea Centrului pentru Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație, a direcțiilor raionale de învățământ și școlilor din țară.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *