Strategia națională de dezvoltare a Moldovei pentru 2030 va fi elaborată acest an

Strategia națională de dezvoltare a Moldovei pentru 2030 va fi elaborată acest an

 

Noua Strategie Naţională de Dezvoltare "Moldova 2030" va fi elaborată până la începutul anului 2018 cu implicarea actorilor vizaţi, a partenerilor de dezvoltare.

O declaraţie în acest sens a făcut secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, la prezentarea Raportului de evaluare intermediară a implementării Strategiei naţionale de dezvoltare "Moldova 2020" în perioada 2012-2015.

Surse din cadrul Guvernului au relatat pentru Infotag că raportul a fost realizat de Centrul Analitic "Expert-Grup", cu sprijinul echipei de ţară a Naţiunilor Unite, inclusiv PNUD, UNICEF, ILO, UN Women, UNFPA şi al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în Moldova. 

Evaluarea intermediară a Strategiei a fost făcută cu scopul de a identifica realizările şi carenţele existente, dar şi pentru a analiza probabilitatea atingerii ţintelor finale. Astfel, s-au constatat progrese în domeniul sistemului de pensii în care majoritatea indicatorilor au fost realizaţi, dar şi în ceea ce priveşte combaterea sărăciei, a cărei rată s-a redus de la 21,9% la 9,6%, fiind deja atins obiectivul final stabilit pentru anul 2020.

Experţii recomandă elaborarea unei noi Strategii naţionale de dezvoltare 2030, bazată pe asigurarea drepturilor omului şi egalităţii de gen, consolidarea potenţialului uman, cu accent pe creşterea nivelului de educaţie a populaţiei şi ameliorarea indicatorilor de sănătate.

Valentin Guznac a mulţumit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru susţinerea oferită în evaluarea Strategiei "Moldova 2020" şi a subliniat că rezultatele obţinute au o importanţă majoră în determinarea priorităţilor de activitate a Guvernului pentru perioada următoare. 

Coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, a declarat că evaluarea Strategiei "Moldova 2020" evidenţiază domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare "pentru a accelera implementarea reformelor restante şi a transforma Moldova într-un stat modern şi prosper".

Republica Moldova, de rând cu alte state membre ale ONU, a aderat la Agenda de dezvoltare durabilă a lumii până în 2030, cu un set din 17 obiective de dezvoltare durabilă, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *