Tuberculoză la o grădiniță din Chișinău

Tuberculoză la o grădiniță din Chișinău

Centrul de Sănătate Publică din Chișinău anunță că copilul depistat cu tuberculoză a intrat în contact cu unul dintre membrii familiei care avea această boală infecțioasă. 

Centrul de Sănătate Publică din Chișinău afirmă, într-un comunicat de presă, că atât copilul bolnav, cât și copiii care au fost în contact cu bolnavul se află sub supravegherea medicilor, cazul fiind ținut sub control de medicii de la Centru.

Tuberculoza nu este doar boala săracilor Medicii mai afirmă că, ultima zi în care copilul a frecventat grădinița, a fost 11 noiembrie 2016. Iar în data de 15 noiembrie 2016, copilul a fost adus la medicul de familie cu acuze de tuse rară, fiind diagnosticat cu bronşita acută. Ca urmare, i s-a indicat tratament antibacterian. Pe 24 noiembrie 2016, el a fost supus unui examen radiologic, rezultatul fiind: „fără schimbări patologice".

Testul Mantoux i s-a efectuat abia după însănătoșire, în data de 16 decembrie 2016, deoarece copilul a fost în contact cu un bolnav de tuberculoză din familie, iar trei zile mai târziu a fost citit rezultatul probei — 16 mm. La începutul lui 2017, copilul a fost consultat de ftiziopneumolog şi examinat prin tomosinteza cutiei toracice, unde a fost suspectat complexul tuberculos primar, diagnoză confirmată de fapt în timpul perioadei de internare de către medicii Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie.

 Din cauza tuberculozei, în Moldova mor săptămânal 10 oameni Pe 24 ianuarie curent, specialiştii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău au cercetat cazul în cadrul Grădiniţei nr.96, efectuând dezinfecţia terminală în aceeaşi zi şi stabilind că în contact cu bolnavul au fost 29 de copii, toţi vaccinaţi împotriva tuberculozei, conform Calendarului naţional de imunizări. Ulterior, la recomandarea comisiei de la CSP Chişinău, copiii au fost îndreptaţi la medicul de familie pentru examinarea prin testul Mantoux. De asemenea, s-a constatat că toţi angajaţii Grădiniţei dispun de control radiologic al plămînilor, iar cazuri de tuberculoză nu au fost înregistrate.

Savanții moldoveni au găsit leacul împotriva tuberculozei rezistente la medicamente Până îm momentul de față, 24 de copii au fost examinaţi prin testul Mantoux, rezultatele fiind negative, doi dintre copii sunt la etapa de examinare, alții doi au contraindicaţii temporare pentru efectuarea testului, iar un copil este plecat peste hotare. CSP Chişinău face apel către personalul medical din instituţiile de învăţămînt preşcolar să manifeste responsabilitate şi să ia atitudine în cazul suspiciunilor de orice tip observate la copii.

 

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *