UE va ajuta primarii să dezvolte economic localitățile proprii

UE va ajuta primarii să dezvolte economic localitățile proprii

 

O nouă inițiativă a Uniunii Europene „Primarii pentru creșterea economică” a fost lansată astăzi în Republica Moldova.

Cu un buget inițial de 5 milioane de euro, proiectul prevede activităţi până în anul 2020, având scopul de a sprijini autoritățile publice locale din statele Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina).

Proiectul este în domeniul dezvoltării economice locale şi va ajuta autorităţile pubice locale să devină promotori activi ai creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă la nivel local. De asemenea, proiectul va sprijini cooperarea dintre autorităţile publice locale si alţi actori locali (sectorul privat, societatea civilă, alte instituţii publice) pentru a îmbunătăţi ecosistemul de afaceri la nivel local, ceea ce va impulsiona dezvoltarea economică locală.

De asemenea, în cadrul acestei iniţiative, Uniunea Europeană, va oferi suplimentar autorităţilor publice locale din Republica Moldova granturi în valoare de până la 600,000 euro fiecare, pentru a sprijini cele mai inovative şi fezabile idei de relansare economică a localităţilor. O primă competiţie deschisă de proiecte a fost deja recent lansată, fiind publicată pe pagina web oficială a Uniunii Europene.

La evenimentul de lansare în Chişinău a Proiectului "Primarii pentru Creştere Economică" au participat peste 100 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, organizaţiilor internaţionale, Delegaţiei UE în Republica Moldova. De asemenea în contextul evenimentului, a fost semnat un Acord de Cooperare dintre Secretariatul Iniţiativei UE „Primarii pentru Creştere Economică" şi Congresul Autorităţilor Publice Locale din Republica Moldova.

"Existenţa de locuri de muncă bine plătite în fiecare localitate din Republica Moldova trebuie să devină o prioritatea primordială de dezvoltare a ţării. Pentru că economia naţională a Republicii Moldova este compusă din economiile locale ale tuturor 898 administraţii locale din ţară, ceea ce înseamnă că dezvoltarea economiei naționale depinde de dezvoltarea economiilor locale în toate cele 898 unităţi administrativ-teritoriale. De aceea, vreau sa reiterez ideea noastră că o Moldovă Europeană înseamnă că prosperitatea şi bunăstarea economică este resimţită de majoritatea cetăţenilor, indiferent dacă aceştia locuiesc în Chişinău sau Bălti, Ungheni, Soroca, Comrat, Orhei, Telenești, Nisporeni sau altă localitate", a declarat șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *