Un teritoriu mai mare din R. Moldova va fi protejat de grindină

Un teritoriu mai mare din R. Moldova va fi protejat de grindină

 

Aria de protecție antigrindină în Republica Moldova a fost extinsă cu circa 64 de mii de hectare.

După ce de joi, 22 iunie, au devenit active 6 puncte rachetare noi din zona Centru a țării, care acoperă o serie de localități din raioanele Călărași și Hîncești.

În acest scop au fost implementate mecanismele de activare și dezactivare a zonelor cu permisiune de zbor pe perioada lansării rachetelor, dat fiind că activitățile de protecție antigrindină se asociază cu pericol pentru zborurile tuturor tipurilor de aeronave ce trec deasupra teritoriilor de impact.

Modificările de configurație au fost incluse în Publicația de Informare Aeronautică (AIP) și hărțile aeronautice gestionate de Eurocontrol.

Organizarea și desfășurarea activităților de lansare a rachetelor antigrindină va fi desfășurată conform instrucțiunei de colaborare dintre ÎS Moldatsa, Comandamentul Forţelor Aeriene din cadrul Ministerului Apărării şi Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice. În același timp, Autoritatea Aeronautică Civilă va monitoriza procesul de activare și dezactivare a zonelor de zbor, astfel încât și fie garantată în continuare siguranța aeronautică.

Perioada de protecție antigrindină este 15 aprilie – 30 septembrie, iar în anul 2017 vor fi active 121 puncte de impact al rachetelor.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *