Zeci de victime ale mesajelor fake de la MAI

Zeci de victime ale mesajelor fake de la MAI

Zeci de utilizatori din Moldova s-au pomenit cu telefoanele mobile sau calculatoarele virusate, după ce au primit mesaje care au fost trimise din numele Ministerului de Interne. 

Virusul blochează accesul la Internet, iar, pentru a soluţiona problema, oamenilor li se cere să plătească o anumită sumă de bani. Procurorii au pornit un dosar penal în acest caz şi îi caută pe înșelători. 

Virusul afectează atât calculatoarele, cât și telefoanele mobile. În mesajul primit, utilizatorul este informat că trebuie să achite o amendă de peste 400 de lei, pentru că ar fi accesat site-uri interzise. În caz contrar, riscă să fie reținut și cercetat penal. Anul trecut, Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice a primit peste 40 de sesizări în acest sens și alte șase de la începutul acestui an.

"Sînt nişte viruşi, expediaţi din exterior, plîngerile au fost comasate întro singură cauză, pornită de angajaţii centrului pe escrocherie. Undeva 20 de procente din cei care s-au adresat, au achitat "amendă". Banii pleacă către Federația Rusă și Ucraina", a explicat Iurie Caţer, şeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice.

Mai mulţi moldoveni spun că au auzit despre acest virus, dar recunosc că nu ştiu cum pot preveni apariţia acestuia în calculatoarele lor:

"Am auzit, colegii de la serviciu s-au blocat, dar eu nu am întîmpinat acest caz. -Știți care sînt măsuri de prevenire -Sincer, nu prea".

"Eu o să verific, pentru că cunosc legislație, nu poate să vie de la MAI mesaj pe Internet că am fost blocat".

"La specialiști - deodată și atît. După asta - de reinstalat sistemului, sînt persoanele care și informația au pierdut".

Specialiștii ne îndeamnă să nu accesăm site-uri cu un conținut dubios. Iar dacă virusul a afectat deja dispozitivul este suficient să ștergem istoricul de navigare.

"Să fie atenți, în rest calculatoarele și telefoanele de dorit ca să aibă niște antiviruși performanți", a precizat Iurie Caţer.

Potrivit Codului Penal, escrocheria se pedepsește cu o amendă de pînă la 70 de mii de lei sau cu pînă la șase ani de închisoare.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *