Ziua Națională a Republicii Cehe marcată la Chișinău

Ziua Națională a Republicii Cehe marcată la Chișinău

 

Un concert simfonic cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Cehe a avut loc joi, 26 octombrie la Chișinău.

Ambasada Cehiei în Republica Moldova și Filarmonica Națională „Serghei Lnchevici” au oferit spectatorilor posibilitatea să audieze capodopere ale muzicii clasice cehe, sub bagheta prim dirijorului Mihail Agafiță.

Concertul a fost deschis de compoziția „Vltava” de Bedřich Smetana. Orchestrarea a continuat cu „Když mne stará matka” Op.55, nr. 4 și „Din lumea noua” Simfonia nr.9, op.95 de Anotnin Dvořák. Surpriza serii a fost oferită de soprana Tatiana Costiuc, care a interpretat o piesă solo.

Potrivit ambasadorului Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdenek Krejci, compozițiile aparțin perioadei renașterii națiunii cehe din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

„Poporul ceh a trăit perioade și timpuri în care existența acestuia s-a aflat sub amenințare, precum și perioade de renaștere națională. În aceste momente semnificative pentru viața și cultura noastră, muzica populară și cea clasică ne-au fost sprijinul și încurajarea”, a spus ambasadorul ceh.

La o recepție, care a precedat concertul, Zdenek Krejci, a remarcat că în acest an relațiile dintre cele două țări a avut o dinamică pozitivă, iar activitatea instituțiilor de stat și mai cu seamă a mediului de afaceri sunt îmbucurătoare, prin creșterea schimbului comercial și al investițiilor cehe.

Ambasadorul a mai spus că sunt o mulțime posibilități de dezvoltare a relațiilor bilaterale, una dintre acțiuni ar fi deschiderea, acum ceva timp în urmă, a consulatului Republicii Cehe la Bălți. Așteptările sunt mari în ceea ce privește participarea Consulatului la dezvoltarea relațiilor economice dintre Cehia și Moldova. Diplomatul a mai spus că Cehia a fost întotdeauna una dintre cei mai fideli susținători ai cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

În alt context, Zdenek Krejci a menționat că, la nici o săptămână de la alegerile parlamentare din Cehia, a constatat că sistemul lor electoral foarte bine reflectă dispoziția în societate și susținerea pentru diferiți actori politici „Am dori ca în Republica Moldova la alegerile de anul viitor sistemul electoral să reflecte dispoziția în societatea moldovenească”, a spus ambasadorul.

Republica Cehă organizează anual concerte simfonice și recepții oficiale cu ocazia Zilei Naționale.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *