Comisia de la Veneția și-a făcut public avizul comun pe marginea proiectului de modificare a legislației electorale în Republica Moldova.
Documentul prezintă evaluările critice pe marginea inițiativei PD-PSRM privind trecerea la sistemul mixt de vot, subliniază riscurile de natură politică în cazul alegerii deputaților în circumscripții uninominale și lipsa unor criterii clare în privința organizării votului în regiunea transnistreană și în diaspora. De asemenea, avizul Comisiei atrage atenția la faptul că nu există în consens larg în societate privind sistemul electoral preferat.
Comisia de la Veneția subliniază, în documentul publicat pe pagina sa de internet, că modificarea pe scară largă a legislației electorale trebuie să fie realizată în urma unor consultări și dezbateri publice nu doar cu partidele parlamentare, dar și cu actorii politici relevanți din afara legislativului și cu societatea civilă. Totodată, reformele electorale de natură fundamentală, care vizează schimbarea sistemului electoral, ar trebui înfăptuite în interesele electorilor și să nu existe percepția că ar favoriza anumite formațiuni politice.
Experții Comisiei precizează că proiectul comasat PD-PSRM, a fost adoptat în prima lectură la 5 mai a.c. cu o largă majoritate. Cu toate acestea, mai multe partide parlamentare nu au sprijinit proiectul, iar multe formațiuni politice au declarat că reforma propusă nu servește intereselor țării. De asemenea, nu există un consens în societate cu privire la sistemul electoral preferat. Acest consens, se mai arată în avizul Comisiei, nu ar trebui să se realizeze doar pentru a schimba sistemul, ci și pentru alegerea noului sistem electoral.
Dezbaterea care a avut loc, a fost concentrată doar asupra aspectelor și avantajelor modificărilor propuse. Potrivit experților Comisiei, o dezbatere publică ar trebui să discute toate efectele pozitive și negative ale amendamentelor, precum și alte opțiuni posibile de reformă. Prin urmare, nu se poate spune că reforma a fost adoptată printr-un consens larg, după consultări publice ample cu toate părțile interesate relevante, se mai arată în documentul publicat astăzi.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a participat la ședința Comisiei, a declarat la revenirea în țară că se va ține cont de recomandările tehnice ale experților, iar proiectul privind sistemul electoral mixt va fi votat până la finalul acestei sesiuni legislative. O opinie similară a formulat și președintele Igor Dodon.
Potrivit proiectului PD-PSRM, aprobat în prima lectură la începutul lunii mai, 51 de deputați ar urma să fie aleși în circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. Votarea proiectului a provocat proteste ale societății civile și opoziției extraparlamentare care susțin că între socialiști și democrați ar exista o înțelegere ascunsă, iar modificarea sistemului electoral ar favoriza cele două partide.