Noi oportunități pentru privatizarea acțiunilor și bunurilor proprietate publică de stat

Noi oportunități pentru privatizarea acțiunilor și bunurilor proprietate publică de stat

 

La Bursa de Valori a Moldovei este în curs de desfășurare licitația cu strigare a 17 pachete de acțiuni proprietate publică de stat, lansată la 27 octombrie.

Printre pachetele de acțiuni expuse, sunt cele ale SA ”Barza Albă” (100%), SA  ”Comerț - Petrol”(100%), SA”Tutun - CTC circa (90,8%), pachetele de acțiuni a patru întreprinderi ”Drumuri”din Cimișlia, Soroca, Râșcani, Cahul, precum și pachete mai mici de acțiuni, precum ar fi cel al SA ” Fabrica de lactate” din Nisporeni (19,7%). 

Licitația cu strigare a pachetelor de acțiuni la Bursa de Valori se va desfășura până la 1 decembrie și se înscrie în runda a treia de privatizare, anunțată în acest an de către Agenția Proprietății Publice, transferată recent în subordinea directă a Guvernului.

În cadrul acestei runde, mai este preconizată o licitație tradițională cu strigare pentru privatizarea a 29 bunuri, inclusiv 9 întreprinderi de stat, printre care ”Fabrica de Sticlă” din Chișinău, Combinatul Poligrafic, de asemenea, din capitală, ÎS ”Flori” din Sângera, precum și 19 complexe de bunuri imobile și 1obiect nefinalizat. Aceasta se va desfășura la 22 noiembrie, iar cererile pot fi depuse până la 21 noiembrie.

Runda a treia de privatizare mai include un concurs comercial, pentru privatizarea a 12 bunuri proprietate publică și un concurs investițional. La concursul investițional vor putea fi vor fi privatizate cinematografele ”Prut” din Fălești și ”Patria” din Leova, dar și ÎS ”Vestmoldtransgaz”, creată pentru  transportarea gazelor naturale după darea în exploatare a gazoductului Iași – Ungheni și care urmează să proiecteze conducta de gaze Ungheni - Chișinău. 

Prețul inițial de vânzare constituie 180 mln lei, iar suma investițiilor așteptate de la potențialul investitor constituie 93 mln euro, pe parcurs de 2 ani. Conducta de gaze Ungheni - Chișinău se prevede a fi dată în exploatare, precum s-a anunțat, în 2018.

Termenul - limită de depunere a ofertelor de participare la concursurile anunțate este 1 decembrie, pentru Î.S.”Vestmoldtransgaz - 15 decembrie.

În total, în cadrul celei de-a treia runde de privatizare din acest an, sunt expuse 61 bunuri, iar valoarea activelor se estimează la 2 mlrd lei.

Pentru anul curent în bugetul de stat sunt preconizate 200 mln lei de la privatizarea proprietății publice de stat (după rectificarea bugetului). În primele două runde de privatizare din anul curent a fost comercializat patrimoniu în valoare de peste 121 mln lei.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *