Pentru reparația clădirii Președinției ar fi nevoie de 180 mln de lei

Pentru reparația clădirii Președinției ar fi nevoie de 180 mln de lei

Lucrările de reconstrucție a clădirii Președinției pot fi efectuate pe parcursul unui an cu condiția alocării resurselor financiare necesare. 

Pentru finalizarea reparațiilor e nevoie de aproximativ 180 de milioane de lei, însă pentru anul curent nu sînt alocate sume în acest sens.

Într-un răspuns la o solicitare a IPN, Cancelaria de Stat menționează că lucrările de reconstrucție a clădirii Președinției, devastată în acțiunile de protest din aprilie 2009, au fost stopate în anul 2011. În septembrie-decembrie 2016 au fost efectuate lucrări de finalizare a instalării gardului metalic pe perimetrul terenului adiacent clădirii. În acest sens au fost alocați 985,4 mii lei. Alte investiții în perioada anilor 2011-2016 nu au fost făcute.

La nivelul costurilor din anul 2011, se prognoza că pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție a clădirii Președinției sînt necesare 112 milioane de lei. În prezent, luîndu-se în considerație majorarea costurilor pentru executarea lucrărilor, creșterea prețurilor la materialele de construcție, dar și ca urmare a necesității efectuării unor lucrări suplimentare la exteriorul clădirii, sînt necesare 180 de milioane lei.

Deși de reparația clădirii Președinției este responsabilă Cancelaria de Stat, președintele Igor Dodon a anunțat că va găsi surse extrabugetare în acest sens și a dispus să fie făcută, pînă la finele lunii februarie, evaluarea deplină a necesităților din punct de vedere financiar pentru a repara integral această clădire. Șeful statului și-a exprimat speranța ca pînă la Ziua Independenței din acest an lucrările să fie finalizate.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *